امروزه راههای متفاوت و مختلفی برای راه اندازی یک کسب و کار وجود دارد. اگر در زمینه فروشگاههای زنجیره ای کار کردهاید و در این زمینه از تجربه کافی برخوردار هستید و یا به قولی، جنس بیزنس کسب و کار فروشگاه را میدانید و با فضای کاری آن آشنا هستید، میتوانید با سرمایه گذاری درست و هوشمندانه و آگاهی از روشهای راه اندازی فروشگاه زنجیره ای، کسب و کار خود را راه اندازی کرده و کارآفرینی و کسب سود به شکل غیر فعال را تجربه کنید.
انتخاب ساختار مناسب کسب و کار، نوشتن یک برنامه دقیق و انتخاب ابزارهای قدرتمندی که در تعامل با یکدیگر بتوانند به بهینهترین شکل ممکن کار کنند، اکنون بیش از هر زمان دیگری برای راه اندازی فروشگاه زنجیره ای و ایجاد موفقیت در کسب و کار مهم است. در این مقاله قصد داریم به بررسی نحوه تأسیس فروشگاه زنجیره ای پرداخته و ضمن معرفی نکات مهم در این زمینه، هزینه راه اندازی فروشگاه زنجیره ای را نیز مورد بررسی قرار دهیم تا با پیش بینی مالی درست در این راه بتوانید قدمهایی استوار بردارید.
نحوه تأسیس فروشگاه زنجیره ای
در راه اندازی فروشگاه زنجیره ای و یا هر کسب و کار دیگری، لازم است یک سری پیشنیازها را فراهم کنید و تقدم و تأخر فراهم کردن این پیشنیازها نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. به همین دلیل، در ادامه گامهایی که لازم است در ابتدای راه اندازی فروشگاه زنجیره ای بردارید را به ترتیب برایتان شرح دادهایم.
ساختار حقوقی خود را مشخص کنید
قبل از راه اندازی فروشگاه زنجیره ای، باید در مورد یک ساختار قانونی برای کسب و کار خود تصمیم بگیرید. ساختار حقوقی شما بر نحوه پرداخت مالیات، میزان مسئولیت شخصی اعضای هیئت مدیره در قبال هرگونه بدهی، توانایی شما در جذب سرمایه و داشتن سهامدار تأثیر خواهد گذاشت. این موارد هسته اصلی کسب و کار شما را میسازند و باید بر اساس نوع هدف بلندمدتی که برای بیزنس تان تعیین میکنید، نسبت به فراهم آوردن این زیرساختهای اصلی اقدام کنید. در ادامه، گزینههای مختلفی که برای تعیین ساختار حقوقی شرکت خود میتوانید از آنها استفاده کنید را برایتان شرح دادهایم:
-
مالکیت یگانه
یک شرکت انحصاری از نظر مالیات و اوراق بهادار، سادهترین ساختار قانونی را دارد؛ اما این لزوماً به این معنی نیست که بهترین انتخاب برای کسب و کار شما است. در این ساختار، برخلاف سایر ساختارهای تجاری دیگر، برای تشکیل مشاغل درون سازمان خود نیازی به پر کردن هیچ گونه مدارک رسمی ندارید. همچنین به این معنی است که شما فقط باید یک اظهارنامه مالیاتی را در زمان مالیات تکمیل کنید.
-
شراکت
مشارکت یک توافق نامه حقوقی بین دو یا چند نفر برای شراکت در تجارت است. بسته به نوع مشارکت شما، هر یک از شرکا میتوانند درجات مختلفی از مسئولیت را داشته باشند. انواع مختلف ساختارهای حقوقی مشارکت به شکل زیر است:
- مشارکت عمومی (GP): شرکت سهامی عام
- مشارکت محدود (LP): شرکت سهامی خاص
- مشارکت با مسئولیت محدود (LLP): شرکت سهامی خاص
- شرکت با مسئولیت محدود (LLC): شرکت سهامی خاص
*هنگامی که از ساختار حقوقی مورد نظر خود استفاده کردید، مرحله بعدی ثبت تجارت شما است. بیشتر اوقات، این امر شامل پر کردن مدارک با، دفتر بازرگانی یا آژانس بازرگانی است.
یک طرح تجاری بنویسید
برای راه اندازی فروشگاه زنجیره ای، به یک بیزنس پلن یا نقشه کسب و کار و یا همان طرح توجیهی کسب و کار نیاز دارید. بعد از این که به یک ساختار قانونی رسیدید، میتوانید پیشنویس برنامه تجاری خود را شروع کنید. لازم نیست در ابتدای کار طرح کسب و کاری پیچیده و طولانی بنویسید؛ شما میتوانید نمونهای اولیه از یک طرح کسب و کار فراهم کنید و طی گذشت زمان، با به دست آوردن اطلاعات دقیقتر در مورد بیزنس تان، آن را کاملتر و گسترده کنید.
بیشتر فروشگاههای زنجیرهای معمولاً ساختار حقوقی انحصاری، مشارکت یا یکی از ساختارهای ترکیبی را تنظیم میکنند که تهیه اسناد برای آنها بسیار سادهتر از انواع ساختار دیگر است. در اولین قدم، برای نوشتن طرح تجاری کسب و کار خود، لازم است تا هدف اصلی و دورنمای بیزنس تان را مشخص کنید. از راه اندازی فروشگاه زنجیره ای چه هدفی دارید و کسب و کار شما در پاسخ به کدام مشکل در حال شکل گیری است؟ دورنمای شما از این کسب و کار چیست و یوتوپیای این بیزنس کجاست؟
سوالات طرح تجاری
همچنین میتوانید سؤالات زیر را از خود بپرسید تا بفهمید چگونه کسب و کار خود را از بیزنس های مشابه شما که در بازار وجود دارند، متمایز کنید:
- در وهله اول، چرا میخواهید برای راه اندازی فروشگاه زنجیره ای اقدام کنید؟ آیا شما به یک مشکل عمومی رسیدگی میکنید یا نیاز عده خاصی از افراد را برآورده میکنید؟
- آیا دادهای (کمی یا کیفی) دارید که این نیاز را اثبات کند؟
- ارزشهای اصلی کسب و کار شما چیست؟
- مشتریان شما چه کسانی خواهند بود؟ ارزشهای اصلی آنها چیست؟
- چه چیزی ایده یا مفهوم کسب و کار شما را منحصر به فرد میکند؟
- آیا در نزدیکی شما، کسب و کاری مشابه تجارت شما وجود دارد؟
- چه چیزی شما را از رقبای خود متمایز میکند؟
- چگونه میخواهید درآمد کسب کنید؟
- جدول زمانی شما برای سودآوری چیست؟
همان طور که گفتیم، لازم نیست در ابتدای کار بیزنس پلنی طولانی و پیچیده بنویسید بلکه فقط موارد مهم و اساسی را در آن درج کنید تا ساختار کلی کسب و کار برای ما و شرکایتان و به طور کلی برای بنیان گذاران این بیزنس، مشخص باشد. میتوانید موارد زیر را در بیزنس پلن خود بنویسید:
شرکا و همکاران
مشخص کنید که در کسب و کار شما، دقیقاً چه افرادی و هر کدام به چه میزان شریک هستند، وظایف هر کدام از آنها در قبال کسب و کار چیست و تا چه مقدار اختیارات دارند. همچنین در این بخش میتوانید همکاران و پرسنل کلیدی شرکت را نیز با ذکر اختیارات و وظایف، نام ببرید. همچنین استراتژیهای منابع انسانی را نیز میتوانید تا حدی در این بخش توضیح دهید. برای این کار لازم است به این سؤالات پاسخ دهید: چگونه میخواهید کارمندان خود را پیدا کنید؟ قرار است لیست مشاغل آزاد خود را کجا پست کنید؟ روند غربالگری و آموزش شما چگونه است؟
محصولات یا خدمات شما چیست؟
محصول یا خدمتی که قصد دارید کسب و کارتان را بر پایه عرضه آن به جامعه هدف، بنیان گذاری کنید، چیست؟
دقیق توضیح دهید که ویژگیهای محصول و یا خدمات شما چیست. همچنین بر راههای تأمین، فرایند تولید و همچنین شیوه عرضه نیز تمرکز گذاشته و توضیح دهید که چگونه این محصول یا خدمت را به جامعه هدفتان میرسانید. همچنین میتوانید در این بخش نیز شکل و مدل بسته بندی محصولتان را شرح دهید و بر ویژگیهایی که محصول یا خدمات شما را خاص میکند، تاکید کنید.
بازار هدف
بازار هدف راه اندازی فروشگاه زنجیره ای شما شامل چه افرادی میشوند؟
مشخص کنید که کدام دسته از افراد، با توجه به ویژگیهای مختلف، قرار است مشتری شما باشند و با شما تعامل برقرار کنند، تعداد و حجم این مشتریان بالقوه را چگونه برآورد کردهاید، چه میزان از سهم بازار این عده خاص، در اختیار بیزنس های مشابه است و شما به چه میزان از سهم بازار این جامعه هدف را قصد دارید تصاحب کنید. در این خصوص بهتر است که برای بازار هدف و مشتریان بالقوه کسب و کار خود، چند پرسونای مخاطب طراحی کنید. بر اساس پرسونای مخاطبی که طراحی کردهاید، بازار تجارت خود را دسته بندی کنید.
لازم است برای دسته بندی بازار کسب و کارتان، مصرف کنندگان این بازار را از چهار نظر مختلف دسته بندی کنید.
دسته بندی دموگرافیک
این دسته بندی، افراد را از نظر ویژگیهای جمعیت شناختی و آماری مورد ارزیابی قرار میدهد. ویژگیهایی مثل سن، جنسیت، سطح درآمد، میزان تحصیلات، شغل و… .
دسته بندی جئوگرافیک
در این دسته بندی، افراد مختلف را بر اساس فاکتورهای جغرافیایی از یکدیگر جدا میکنیم. فاکتورهایی مثل کشور، استان، شهر، منطقه و محلهای که افراد بازار هدف در آن سکونت دارند.
دسته بندی روان شناختی
اکنون زمان آن رسیده است تا افراد مختلف را در بازار هدف خود، از نظر ویژگیهای روان شناختی همچون ارزشها و ضد ارزشها، ویژگیهای شخصیتی، عادات روزمره، اعتقادات و سبک زندگی، مورد تحلیل و بررسی قرار دهید و بر اساس این فاکتورها، این افراد را از یکدیگر جدا کنید.
دسته بندی رفتارشناسی
در این دسته بندی، لازم است تا افراد را از نظر رفتار خرید و عادات خرید مورد تحلیل قرار دهید و بر اساس ویژگی مورد نظر خود، آنها را از یکدیگر جدا کنید. برای مثال، کدام دسته تمایل دارند به صورت آنلاین خرید کنند و کدام دسته عاشق خرید حضوری هستند و به هیچ عنوان نمیتوانید آنها را برای خرید کردن به فضای اینترنت بکشانید.
بر اساس این چهار دسته بندی، افراد مختلف را در بازار هدف از یکدیگر جدا کرده و در دستههای مختلف جای دهید. سپس بررسی کنید که کدام دسته از این مشتریان بالقوه را سادهتر و با کمترین هزینه میتوانید جذب کسب و کار خود کنید تا به مشتری بالفعل تبدیل شوند و از شما خرید کنند. همان دسته، تبدیل به بازار هدف شما میشود که باید تمامی تمرکزتان را بر روی آنها قرار دهید.
استراتژیهای بازاریابی
چگونه میخواهید نام کسب و کار خود را به گوش مشتریان بالقوه خود رسانده و آنها را از وجود بیزنس خود آگاه کنید؟
در این بخش بهتر است که با یک مارکتینگ استراتژیست و یا همان طراح استراتژی مارکتینگ صحبت کنید. چرا که این حوزه به شدت پیچیده است و در صورتی که اطلاعات کافی در این حوزه نداشته باشید، با طراحی استراتژیهای بازاریابی نادرست میتوانید در ابتدای کار، ضربههای مخربی به کسبوکار خود وارد کنید.
درصورتی که تمایل دارید درباره بازاریابی فروشگاه زتنجیره ای اطلاعاتی را کسب کنید می توانید مقاله بازاریابی فروشگاه زنجیره ای را مطالعه نمایید.
به طور کلی، در این حوزه باید به دو سؤال اساسی پاسخ دهید
- چگونه مشتریان بالقوه باید از برند و کسب و کار شما مطلع شوند؟
- چگونه باید راههای خرید مشتریان را تسهیل کنید و آنها را ترغیب کنید که از شما خرید کنند؟
پاسخ به سؤال اولی منجر به آگاهی از برند شما شده و دومین سؤال، فروش شما را بالا میبرد.
همچنین در این زمینه میتوانید از سؤالاتی که در ادامه مطرح کردهایم پاسخ دهید تا بتوانید یک شمای کلی از استراتژی بازاریابی خود داشته باشید.
چگونه در مورد افتتاح فروشگاه خود مطبوعات تولید میکنید؟ آیا میخواهید با سایتهای خبری محلی یا نشریات آنلاین ارتباط برقرار کنید؟ آیا میخواهید در Google My Business ، Yelp و سایر موتورهای جستجوی کسب و کار نمایههایی تنظیم کنید؟
برای کالا نیز در حوزه مارکتینگ میتوانید اصول چیدمان فروشگاه خود را توصیف کنید. آیا قرار است وسایل خود را با بیشترین حاشیه سود در ورودی فروشگاه قرار دهید یا مواردی است که باید در صندوق پیشخوان نگهداری شود. مشارکتهای آینده میتواند مواردی مانند مشارکت با سایر مشاغل محلی یا سازمانهای محلی مکمل کسب و کار شما را شامل شود که باعث گسترش دامنه فعالیت شما میشود.
پیش بینی مالی
در هنگام راه اندازی فروشگاه زنجیره ای یک برنامه کاری باید پیش بینی مالی برای تخمین درآمد و هزینههای شما داشته باشد. بهترین راه برای انجام این کار داشتن بیانیه pro forma است. به طور معمول، این کار بهتر است با استفاده از دادههای تاریخی انجام شود که به راحتی میتوان از سیستم POS مانند بیرون کشید تا درآمد فروش و هزینه کالاهای فروخته شده به صورت ماهانه یا سالانه را پیدا کنید.
همچنین برای تعیین عملکرد واقعی کسب و کار خود باید هزینهها و هزینههای عملیاتی خود را برای مدت مشابه کم کنید و از آن برای ایجاد فرم قانونی خود استفاده کنید.
اگر هیچ دادهای ندارید زیرا فروشگاه زنجیرهای جدیدی هستید، باید این اعداد را تخمین بزنید. شما میتوانید بر اساس مواردی مانند حاشیه سود و رشد خود از تلاشهای بازاریابی تاکنون استفاده کنید. فراموش نکنید که هزینه راه اندازی پیشبینیشده خود را که شامل هزینههای عملیاتی مانند حقوق و دستمزد و اجاره فضای خرده فروشی است، کم کنید.
نام تجاری برای فروشگاه زنجیره ای خود در نظر بگیرید
نام تجاری شما بر هر جنبه از کسب و کار شما در راه اندازی فروشگاه زنجیره ای تأثیر میگذارد، بنابراین مهم است که یکی را انتخاب کنید که نشان دهنده هویت نام تجاری شما باشد. نام تجاری شما میتواند سرراست و منطقی تا پر از جناس بازی یا بدون ریتم باشد. اگر در تهیه نام با مشکل روبرو هستید، میتوانید از یک تولید کننده نام تجاری برای ایجاد برخی ایدهها استفاده کنید.
به محض اینکه نام تجاری برای راه اندازی فروشگاه زنجیره ای انتخاب کردید باید اطمینان حاصل کنید که از قبل از این نام تجاری استفاده نشده است. ما همچنین اکیداً توصیه میکنیم قبل از ثبت مشاغل خود بررسی کنید که آیا نام دامنه وب های مربوطه Facebook ، Instagram ، Twitter و Pinterest برای نام انتخابی شما در دسترس است.
در صورت موجود بودن، بلافاصله مطمئن شوید که نام دامنه وب سایت خود و هرگونه رسیدگی مطابق با رسانههای اجتماعی را ادعا کنید. با انجام این کار اطمینان حاصل خواهید کرد که هیچ کس دیگری نمیتواند آنها را تحویل دهد در حالی که شما مشغول پر کردن هر گونه مدارک قانونی هستید. بهتر است همه دستههای رسانههای اجتماعی شما در هر سیستم عامل یکسان باشد.
ابزارهای تجاری خود را انتخاب کنید
قدم بعدی شما برای راه اندازی فروشگاه زنجیره ای، انتخاب ابزارهای مناسب برای سهولت در کار و رشد تجارت است. ممکن است شما برای راه اندازی فروشگاه زنجیره ای خود، بر اساس نوع نیازی که بر طرف میکنید به سیستمها و ابزارهای به خصوصی احتیاج داشته باشید و یا حتی در برخی موارد نیز شاید مزیت رقابتی شما نسبت به باقی بیزنس ها در این حوزه، امکاناتی است که با استفاده از یک یا چند ابزار و سیستم در اختیار مشتریان خود قرار میدهید. از این رو، یک تحقیق و مطالعه گسترده در زمینه ابزارها و سیستمهای مورد نیاز برای راه اندازی فروشگاه زنجیره ای باید انجام دهید و مواردی که ممکن است به مزیت شما نسبت به باقی رقبا کمک کند را به آن اضافه کنید.
درصورتی که میخواهید فروشگاه زنجیره ای راه اندازی کنید به شما پیشنهاد میکنم محصول ترولی خرید فروشگاهی ساخته شده توسط طاها نیز نگاهی بیاندازید.
سخن پایانی
راه اندازی کسب و کار همیشه در ابتدای مسیر به انرژی مضاعف و کار شبانه روزی بنیان گذارانش نیاز دارد. خواه این راه اندازی مربوط به کسب و کاری دیجیتال باشد و یا مربوط به دنیای واقعی همچون راه اندازی فروشگاه زنجیره ای؛ لذا باید در نظر داشته باید که بر اساس تواناییهای خود و بنیان گذاران کسب و کارتان باید تصمیم گیری و حرکت کنید. در ابتدا با خود روراست بوده و سعی کنید خود را مورد ارزیابی دقیق قرار دهید تا مطمئن شوید در صورت استارت زدن پروژه راه اندازی، دچار مشکل از جانب خود و یا بنیان گذاران و همکاران دیگر نمیشوید و کسب و کارتان در ابتدای راه، ضربه نمیخورد.
پس از آن میتوانید با افزایش آگاهی خود در زمینه تاسیس فروشگاه زنجیره ای، کسب اطلاعات از افراد متخصص و با تجربه در این زمینه و نیز طراحی یک مدل کسب و کار دقیق و اصولی، استارت راه اندازی فروشگاه زنجیره ای خود را زده و قدم به قدم طبق اصول استاندارد راه اندازی کسب و کار، بیزنس خود را جلو برده تا سر انجام به قولی به روی غلتک بیفتد. در آن زمان نیز میتوانید با یادگیری اصول هدایت یک کسب و کار، روزبهروز بر موفقیتهای بیزنس خود بیفزایید. امیدواریم این مقاله برای شما در زمینه راه اندازی فروشگاه زنجیره ای مفید واقع شده باشد.