مقالات آموزشی

تفاوت فروشگاه های زنجیره ای در ایران و غرب

تفاوت-فروشگاه-های-زنجیره-ای-در-ایران-و-غرب

تفاوت فروشگاه های زنجیره ای در ایران و غرب در چه فاکتورهایی نهفته است ؟ سوالی است که در این مقاله به آن پاسخ می دهیم. امروزه صنعت فروشگاه ها در ایران نیز بسیار پیشرفت کرده و سیاست های آن متحول شده است.

در حال حاضر اکثر سوپر مارکت ها و فروشگاه ها نیز ارتقا یافته و به سطوح بالاتر رسیده اند و کم کم شعبه های مختلفی را افتتاح کرده و به فروشگاه های زنجیره ای تبدیل شده اند.

 

 

با وجود این تغییر و تحولات به وجود آمده در ایران، باید روش ها و سیاست ها را نیز تغییر داد تا به سطح کیفیت و عملکرد فروشگاه های موجود در غرب برسند زیرا در حال حاضر فروشگاه های زنجیره ای در ایران و غرب متفاوتند. حال به بررسی روند برخی از فروشگاه های غرب می پردازیم تا تفاوت فروشگاه های زنجیره ای در ایران و غرب  آشکار شود.

تفاوت فروشگاه های زنجیره ای در ایران و غرب

تفاوت اول:
  • فروشگاه های زنجیره ای موفق موجود در غرب، حتی با وجود رکود اقتصادی ای که در غرب پیش می آید هم چنان پابرجا باقی مانده و به رشد خود ادامه داده اند. این فروشگاه های زنجیره ای به علت عملکرد خاص خود هموره پیشکسوت مانده اند. آن ها به این قضیه پی برده اند که پرسنل و نیروی کار عامل بسیار مهمی در فروش هستند لذا وقت بسیاری برای جمع آوری پرسنل ماهر خود می گذارند و ساعت های بسیاری صرف آموزش این نیرو ها و نحوه ی برخورد آن ها با مشتریان در شرایط مختلف صرف می کنند اما در ایران به این قضیه به طور جدی نگاه نمی شود و اصلا آموزشی صرف پرسنل نمی شود و فیلتر های زیادی برای انتخاب آن ها وجود ندارد و چه بسا بسیاری از آن ها از نحوه ی برخورد با مشتری آگاه نیستند.
تفاوت دوم:
  • فروشگاه های زنجیره ای در غرب برای آموزش پرسنل خود هزینه ی زیادی می کنند و به عقیده ی آن ها مهم ترین عامل در موفقیت یک فروشگاه زنجیره ای برخورد مناسب با مشتری است. اگر پرسنل به خوبی بامشتری ها رفتار کنند منجر به حفظ مشتری و در نتیجه افزایش سود فروشگاه می شود و دسته ی زیادی از مشتریان وفادار جذب شرکت می شوند اما در ایران فروشگاه های زنجیره ای مشتری محور نبوده و به مصرف کننده به چشم یک کالا که منجر به سود آوری برای بنگاه است دیده می شود. و به هیچ وجه به مشتری احترام لازم گذاشته نمی شود.
تفاوت سوم:
  • تفاوت دیگر فروشگاه های غرب و ایران این است که در غرب فروشگاه های زنجیره ای برای تمام محصولات خود از برچسب های الکترونیکی استفاده می کنند که قابل شناسایی باشند و از دزدی در فروشگا ها جلوگیری کرده باشند زیرا این اتفاق در فروشگاه های زنجیره ای به علت بزرگ بودن محیط و شلوغی بسیار دیده می شود. آن ها هم چنین تمام تامین کنندگان و فروشندگان خود را به این کار ملزم کرده اند. اما در ایران این اتفاق رخ نداده است زیرا هزینه ی بسیار بالایی داشته و منجر به گران قیمت تر شدن محصولات می شود.
تفاوت چهارم:
  • فروشگاه های زنجیره ای در غرب از تحلیل های استراتژیک برای ارزیابی محیط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و جمعیت شناسی استفاده می کنند که متاسفانه در ایران این اتفاق رخ نمی دهد و بازاریابان به این نکات اصلا توجه نمی کنند. به طور مثال در منطقه ای که از لحاظ جمعیتی، جمعیتی پیر دارد باید بیش تر فروشگاه های زنجیره ای محصولات رژیمی و سالم متناسب با سن این افراد به فروش برساند. یا در محیط هایی که وضعیت اقتصادی بحرانی دارند فروشگاه های زنجیره ای محصولاتی ارزان قیمت تر به فروش برسانند که در ایران این اتفاق نمیافتد.
تفاوت پنجم:
  • تفاوت دیگر استاندارد های مدیریتی اجرا شده در فروشگاه های زنجیره ای است. تفاوت ایران و فروشگاه های زنجیره ای در غرب این است که متاسفانه در ایران استاندارد های مدیریتی به درستی رعایت نمی شود و تامین کنندگان و تولید کنندگان بدون رویه های اداری منظم و استاندارد های صحیح انتخاب می شوند و از فیلتر درستی عبور نمی کنند.
تفاوت ششم:
  • تفاوت دیگر فروشگاه های زنجیره ای در ایران و غرب در زیرساخت های تکنولوژی است. متاسفانه در ایران هم چنان شاهد صف های طویل و عریض در فروشگاه های زنجیره ای برای پرداخت و حساب کردن پای صندوق ها وجود دارد و حتی گاهی مشکلاتی در کارت کشیدن به وجود می آید و مشتریان را مجبور به پرداخت وجه نقد یا عدم خرید می کند. در صورتی که در اکثر فروشگاه های زنجیره ای در غرب از بارکد و QR اسکن برای پرداخت استفاده می شود و افراد از کیف پول های الکترونیکی برای پرداخت استفاده کرده و به راحتی مبلغ مورد نظر را می پردازند.

 

 

تفاوت هفتم:
  • فروشگاه های زنجیره ای در غرب خدمات جانبی نیز بر خدمات موجود در فروشگاه می افزایند تا مشتریان بیش تری را به خود جذب کرده و موجب وفاداری مشتریان شوند. به طور مثال در این فروشگاه ها مکان هایی مخصوص بازی برای بچه ها تعبیه کرده اند تا والدین بچه ها را آن جا گذاشته و بتوانند بدون دردسر تجربه ی خرید راحت تری را به دست آورند. یا این که سرویس های تاکسی مخصوص خود فروشگاه موجود است تا مشتریان حمل و نقل راحت تری داشته باشند. این گونه خدمات رفاهی نیز به مشتری داده می شود و باعث می شود مشتری باز به آن فروشگاه بازگردد.
تفاوت هشتم:
  • یکی دیگر از تفاوت ها، تفاوت در مساحت و متراژ فروشگاه های زنجیره ای ایران و غرب است. مساحت فروشگاه ها در غرب از ایران بزرگ تر است و متاسفانه بسیاری از فروشگاه های ایران متراژ لازم برای فروشگاه زنجیره ای شدن را ندارند. مثلا فروشگاه های زنجیره ای شهروند که در ایران بسیار مشهورند ا لحاظ معیار های جهانی و موجود در غرب در اصل فروشگاه زنجیره ای به حساب نمی آیند.

تفاوت-فروشگاه-های-زنجیره-ای-در-ایران-و-غرب

 

موارد بالا برخی از تفاوت های فروشگاه های زنجیره ای در ایران و غرب بودند. باید با بررسی این تفاوت ها، در ایران سعی شود که تغییراتی به وجود آورد. به گونه ای که از روند ها و تکنیک های موجود در غرب که موجب موفقیت بی نظیر آن ها شده استفاده کرد تا در ایران نیز به آن سطح از موفقیت و بهره وری رسید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *